Tuesday, April 7, 2020

Nädal 10: Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO arvustus

Kümnendaks nädalaks oli hea ja silmaringi laiendav teos. Varasemad teadmised häkkerlusest olid pigem üsna väikesed. Esimese hooga oleks ka mina öelnud, et ''häkker'' on kurjategija, kes võrgus möllab. Tegelikult on risti vastupidi. Sain palju targemaks. ''Häkker'' on just hea isik, kes aitab, arendab, laiendab ja lahendab nii probleeme kui tarkvara. Neid, kes pigem tegelevad kuritegevusega on ''kräkkerid''. Lihtne vahe ''häkkeril'' ja ''kräkkeril'' on see, et üks esimene nendest loob ja arendab asju, teine aga lõhub.

Häkkeriks olemist iseloomustavad teatud hoiakud ja suhtumine. 
Viis põhilist punkti mis häkkeri suhtumist iseloomustavad:
  • Maailm on täis imelisi probleeme, mis ootavad lahendamist
  • Ühtegi probleemi ei tuleks lahendada kaks korda
  • Igavus ja nüridus on kurjas
  • Vabadus on hea
  • Suhtumine ei asenda kompetentsi

Lisaks on vajalikud teatud oskused, et saada "häkkeriks". Häkkerlus on üles ehitatud reputatsioonile ning selle teenimiseks on oluline järgida vastavaid samme. Esimeseks on avatud lähtekoodiga tarkvara kirjutamine. Teiseks tarvkara testimine ja silumine. Kolmandaks kasuliku teabe avaldamine. Neljandaks infrastruktuuri hooldamine. Viiendaks häkkeri kultuuri teenimine.
Üldjuhul ongi häkkeriks saamisel kolm põhimõtet. Häkkerlik suhtumine, vajalikud põhioskused ja staatus häkkerikultuuris. 
Kõige raskem ja ilmselt kõige suuremad nõudmised on põhisokustele. Selleks, et "häkker" olla selleks peaksid selged olema enamus programmeerimiskeeli. Tuleks osata Javat, Phythonit, C, C++ ja lisaks sellele oleks väga kasulik veebi ehk HTML-i enda tundmine. 

Kokkuvõttes on "häkkerid" väga laia silmaringi ja laialdaste arvutialaste oskustega töölised, kes teevad nii palju kui saavad, et meie infotehnoloogilist kogemust parendada ja lihtsustada. Selliseid inimesed on vajalikud.  Teos on minu hinnalgul väga hea ülevaaatega põhilistest sammudest, et "häkker" olla või selleks saada. Nüüd on võimalik hoopis teiste teadmistega selliste teemadega aruteludes kaasa lüüa.





No comments:

Post a Comment