Monday, April 13, 2020

Nädal 11: Tarkvara arendus ja ärimudel

Tarkvara arenduse näitena toon Lean arendusmeetodi. Kuna Lean on tegelikult meetodina kasutatav ka tootmises ja see arenes välja ka tootmisest siis on ta laialt kasutatav. Lean põhineb eesmärgil teha kõike võimalikult väikeste kuludega ja vähese müraga (ehk siis elimineerida võimalikult palju praaki).
Lean software developmenti 7 põhilist printsiipi on järgmised:

  1. Eliminate waste - ehk siis kõik mittevajaliku likvideerimine
  2. Amplify learning - õppimise võimendamine
  3. Decide as late as possible - võimalikut hilja otsustamine
  4. Deliver as fast as possible - võimalikult kiirelt asjade valmis tegemine
  5. Empower the team - kõigil on otsustamise võimalus(ehk meeskonnaliikmetele ''hääle'' andmine
  6. Build integrity in - meeskonnas terviklikkuse loomine(ühise asja eest väljas olemine)
  7. Optimize the whole - terviku optimeerimine väiksemateks osadeks

Siiski on sellel meetodil ka erinevaid miinuskohti. Lean meetod vajab väga head meeskonda, kellel on tugevad oskused. Kuna suur osa vastutust on jagatud mitme meeskonna vahel siis võib fookus kaduda. Lisaks on vaja väga head andmete ja ärinõuete dokumenteerimist, sest vastasel juhul võivad osad valdkonnad olla valesti arendatud.


Ärimudeli näiteks toon iCloud'i. Apple'i enda toode, mis tuleb kaasa mistahes ''õuna'' ostul. See põhineb freemium ärimudelil. ICloud on pilvepõhine failide hoidmise keskkond. Sinna on võimalik esialgu tasuta hoiustada 5GB faile, pilte, sõnumeid jne. iCloud töötab kui backup kuhu jooksvalt salvestatakse sinu Apple toote poolt tehtud, salvestatud faile. Kui vaba mudel täis saab, on võimalik valida endale tasuline - esialgu pakutakse 50GB viie euro eest kuus. Kõiki neid faile on võimalik igal ajal kätte saada, ainukeseks tingimuseks on internet. Küll aga on iCloud seotud Apple ID-ga, mis tähendab, et teised ei saa nendele failidele ligi, kui neid soov jagada on.
Freemium ärimudelite põhiliseks probleemiks on reklaamid, mida hakatakse pakkuma koheselt. Küll aga iCloudil see puudub, mistõttu ta natukene erineb teistest pilvepõhistest variantidest.

No comments:

Post a Comment