Friday, April 24, 2020

Nädal 15: IT-eetikakoodeks

Pärast pikka otsimist, leidsin ühe huvitava organisatsiooni ja nende eetika koodeksi. Tegemist on nimelt ACM-iga, mis lahti kirjutatuna on Association for Computing Machinery, mis tegutseb Ameerikas. Tõlgituna on tegemist ühinguga, mis tegeleb arvutiga seotud tehnoloogiaga - peamiselt tarkvara ja arvutite arendamisega. Leian, et see organisatsioon sobib ilusti meie kursuse teemaga kokku. 

Esimese asjana on ära toodud järgmine - ''Arvutiprofessionaalide tegevused muudavad maailma. Vastutustundlikult tegutsedes peaksid nad  mõtlema laiemalt oma tööde mõjudele ning avalikkuse toetamisele. ACM-i koodeks väljendab selle ameti olemust.''

Eetikakoodeks on jagatud 4-ks erinevaks punktiks. Terve koodeks on üles ehitatud ühiskonna aitamisele ja heade tavade järgimisele.


  1. Üldised eetilised põhitõed, mida peaks arvutialane professionaal jälgima
  2. Professionaalsed kohustused
  3. Erialased juhtimise põhimõtted
  4. Vastavuses olek eetikakoodeksiga

Üldiste eetiliste põhitõdede peamisteks punktideks on ühiskonda panustamine ja inimeste heaolu parandamine. IT on laiemalt terve ühiskonna jaoks olulise tähtsusena siis pole ka seda siin mainimata jäetud, et põhiliseks eesmärgiks on inimeste heaolu parandamine. Kõik töö väärtus väljendub ikkagi läbi inimeste.
Teisena on ära toodud kahju vältimist. Selle all on mõeldud, et tuleb panustada ainult head. Ehk siis ''kräkkerlus'' on koodeksiga vastuolus.
Peab austama uute ideede, leiutiste ja loominguliste tööde loomist. Teisisõnu esimese punkti iva on, et panustada ja aidata võimalikult palju uute tööde ja ideede loomisesse samala ajal järgides häid ühiskonna tavasid.
Lisaks sellele  on rõhutatud, et tuleb austada inimeste privaatsust ja konfidentsiaalsust. Kuna iga süsteem kogub ja töötleb meeletul hulgal andmeid siis on oluline, et privaatsus oleks tagatud. Samuti konfidentsiaalsus, sest IT professionaalidele usaldatakse tihtipeale ettevõtetele väga olulisi andmeid  nagu strateegiaid, kliendiandmeid, finantsilisi numbreid jne.

Kokkuvõttes on eetikakoodeks oluline selleks, et järgitaks õigeid tavasid. Kindlasti seda kõik ei tee.  Pigem on eetikakoodeks, midagi mis ühendab ühe organisatsiooni all olevad inimesed. ''Eetika'' kui selline ongi ju hoiakute kogum, mis järgib häid tavasid.















No comments:

Post a Comment